Select Page

Welkom op Maria’s Blog

….met tips voor jezelf of om te delen met een vriendin

 

Hoe Raak je Over je Angst en Onzekerheid heen

We zijn nu meer dan ooit terechtgekomen in een tijd, waar naast onze ‘gewone’ angst en ongerustheid nog ook nog eens de angst voor het onbekende bij komt. Hoe gaat onze wereld en ons leven eruit zien aan het einde van dit jaar, volgend jaar, over 2 jaar,..

Wanneer je vaak met een gevoel van angst en ongerustheid rondloopt, is dit zeker iets voor jou om te lezen. Wanneer je een verandering in je leven wilt maar nog te onzeker bent over hoe je dit het best kunt aanpakken, bel of mail me dan via www.jouwtherapeut.be/contact. 

Wat is jouw angst?

Is het de vrees dat je je eenzaam gaat voelen, dat je je inkomen verliest, dat je je huis moeten opgeven, dat de economie kapot gaat, dat je te lang thuis moet blijven en geen nieuwe relaties kan aangaan, dat je bang bent om een relatie te beëindigen waar je eigenlijk al zo lang over denkt, je bezorgdheid dat je kinderen de moed verliezen door de onzekerheid over het nu en hun toekomst,…

Eén ding is zeker, als je er op dit moment over denkt om een belangrijke beslissing te nemen, gebaseerd op al die angsten, kun je dat beter niet doen. Een angstige gedachtegang is nooit een goede basis om belangrijke beslissingen te nemen. Als je die angstige en onzekere momenten in je leven de overhand laat krijgen, loop je het risico dat je jezelf niet op waarde schat en jezelf tekort doet, je kansen niet ziet en naar de verkeerde adviezen van vrienden en familie luistert – adviezen gebaseerd op hun eigen onzekerheden. Je angst en ongerustheid gaan dan de hele dag door met aandacht op te eisen en je energie te opslorpen.

Wanneer je angst en onrust de overhand heeft, sta je niet open voor positieve oplossingen en ook niet om veranderingen en verbeteringen in je leven aan te brengen. Integendeel, je wilt juist gevoed worden met nóg meer angst en onrust, zodat jouw angst en onrust ‘realistisch’ worden.  Zodat je samen met andere angst-denkenden kunt zeggen ‘zie je wel, ik ben niet de enige…’ 

Wat vertel jij jezelf  ’s avonds wanneer je in de spiegel kijkt?

Kijk je dan met een mistroostig gezicht in de spiegel terwijl je je nachtcrème opdoet en vertel jij jezelf dan: ‘alles is fout, niks gaat lukken, ik durf nu niets te veranderen, wat als mijn inkomen wegvalt, wat als ik nu bij mijn partner wegga net nu er zoveel onzekerheden zijn, wat als ik nu geen nieuwe vriendschappen meer kan vinden…’

Of je kijk jij jezelf diep in de ogen en zeg je tegen jezelf: ‘ik kan hier niets aan veranderen, ik heb dit niet veroorzaakt, ik kan dit niet oplossen, ik kan dit niet sneller laten gaan. Dus laat ik me bij mezelf blijven en kijken hoe ik hier het beste uit mezelf kan halen. Voor mezelf, voor mijn partner, voor mijn kinderen. Uiteindelijk ben ik zelf niet veranderd, enkel de omstandigheden om me heen.

Goede gerichte vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn: ‘Hoe kan ik er alles aan doen om meer dan goed uit deze situatie te komen. Hoe kan ik stoppen met die momenten waarin de angst en onzekerheid bij me opkomt, hoe kan ik mijn gedachten in de richting laten gaan waar ik echt naar toe wil. Hoe weet ik waar ik (nog steeds) naar toe wil en hoe kom ik daar.’

Deze situatie zal weer voorbijgaan

Het kan 2 maanden of zelfs nog 2 of 3 jaar duren, maar het gaat weer voorbij, …en wie ga jij dan zijn? Ga jij die persoon zijn die al die maanden of jaren gebukt gaat onder angst en onrust en waardoor je alle kansen mist die deze situatie je kan bieden?

Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: ‘wanneer er een deur achter je sluit, gaat er weer een andere deur voor je open’.

Mooi, maar dat is niet het punt dat ik hier wil maken..

Denk eens na, hoe vaak je iemand ziet (misschien ben je zelf ook wel zo iemand), die zich omdraait en uit alle macht die gesloten deur weer probeert te openen en aan de klink blijft hangen, trekken en duwen. Je staat dan dan met de deurklink in de hand met angst om wat ze nu op het punt staan te  verliezen..  maar tegelijkertijd vergeet je dat dát hetgeen is waar je van weg wilde, wat je achter je wilde laten om je leven te verbeteren, om te groeien en je vleugels uit te slaan, waar je al jaren een hekel aan had en waar je al zo lang verandering in wilde zien.

Wat zou er gebeuren als je dat nu echt achter je kon laten? Wat als je deze tijd nu zou gebruiken in je voordeel?

Waarom zou je nu nog aarzelen, bang zijn om eindelijk te doen wat je al zo  lang wilt. (op je werk, in je relatie, je hobby, je business,..)  Wat als deze angst en onzekerheid van nu, omgezet konden worden in hetgeen je al zo lang verlangt.  Je hebt misschien al zo lang geaarzeld.

Je kunt de wereld niet onder controle hebben, maar je kunt wel jezelf onder controle krijgen en houden, net zoals je gedachten en je emoties. In plaats van met angst in je hart, te hopen dat alles maar weer wordt zoals het was, zodat je weet wat je -niet- hebt… maar niet wat je mist.

Misschien probeer je een paar nieuwe deuren te openen waar niets achter blijkt te zitten wat interessant is voor jou. Maar als je blijft zoeken, vastberaden om deze tijd te positief te benutten en niet vanuit angst alles te bezien, zal je een deur vinden waar wel iets achter te vinden is, iets waar jij mee verder kunt.

Gebruik ieder moment van deze tijd..   start een opleiding, doe iets voor jezelf, sla Netflix of Streamz eens over en ga lezen of sporten, neem de tijd om eindelijk gezond te gaan eten, schrijf een gedicht, begin een blog, een boek, start een bedrijf, schrijf in je journal. Neem weer eens de tijd om in de spiegel te kijken en met jezelf in dialoog te gaan, vraag jezelf af: wie ben ik ook alweer.. Misschien is je doos met oude foto’s hier een goede inspiratie voor.

Herontdek je innerlijke kracht en kijk waar je nú van kunt leren en groeien, zodat je hier sterker en gelukkiger uitkomt. Geloof me, van iets komt iets maar van niets komt niets! 

Verleg je focus

Focus op wat datgene waar je zelf controle over kunt hebben of al hebt… en weet je nog niet wat dat is? Ga op zoek, misschien duurt het even voordat je iets vindt… maar als je niet zoekt… vindt je nooit iets.

Wanneer je een verandering in je leven wilt maar nog te onzeker bent over hoe je dit het best kunt aanpakken of twijfels of je er wel klaar voor bent, bel of mail mij dan via www.jouwtherapeut.be/contact.

4 Tips om je relaties sterk te houden

Hallo! Ik ben Maria

ADHD &  Lifecoach

Ik ben een Europese mama versmolten met 2 kleine landjes – in Nederland geboren en opgegroeid en verder al 25 jaar woonachtig in België. Ik ga door het leven met ADHD maar ook met een onverzadigbare interesse in persoonlijke groei met een leeftijdsloze mindset. Ik vind het heerlijk om mijn dagen door te brengen achter mijn laptopscherm , om mijn kennis en ervaring met jou te delen. Onze sessies kunnen in het nederlands of engels gehouden worden.